De oprichting
De geschiedenis van de Hoornse Brassband gaat terug tot aan het begin van de jaren '60. Een groepje 'Leger des Heils'-muzikanten, met als initiatiefnemer de heer J. van den Hurk, wilde kerkdiensten met muziek opluisteren. Daartoe werd in februari 1961 een koperensemble in het leven geroepen. Maar voor het zover was, moesten er eerst een paar problemen overwonnen worden. Bijvoorbeeld, een niet onbelangrijk detail: waar konden ze het geld vandaan halen voor instrumenten en bladmuziek?
De heer Van den Hurk wierp zich op als mecenas van het ensemble: hij betaalde de veelal tweedehands instrumenten uit eigen middelen. Wat muziek betreft bestond het repertoire hoofdzakelijk uit 'Leger des Heils'-marsen en koralen.

Snelle bergen...
Al snel groeide de belangstelling voor dit orkest: het ensemble speelde niet alleen meer in kerken, ook in bejaardentehuizen was de band een graag geziene gast. Zelfs in de gevangenis vonden de spelers een enthousiast publiek.

En diepe dalen...
Helaas, na de geweldige start kwamen een aantal donkere jaren. Van 1969 tot 1974 liet de band nog nauwelijks van zich horen.

Nieuwe adem
De komst van de heer J. Dijkstra bleek redding te bieden. Samen met de heer Van den Hurk vond hij een nieuwe repetitieruimte, te weten het 'Oude Weeshuis' en met circa 10 leden, wat oude instrumenten en muziek ging het van start. De heer Dijkstra en de heer van der Hurk bundelden hun krachten en regelden publicaties in de krant en zochten contact met Shell om een aantal liefhebbers van Engelse Brassbandmuziek aan te trekken. Met een bliksemactie werden donateurs geworven en kon men nieuwe muziek en een aantal tweedehands instrumenten kopen. Het eerste officiële optreden na de hernieuwde start vond plaats tijdens de Kerstsamenzang in de R.K. Kerk van de Heilige Engelbewaarder in 1974.