City of Lincoln Band
Ook de jaren negentig kunnen als zeer actieve jaren worden omschreven. De brassband had de smaak te pakken gekregen wat uitwisselingen betreft. Reeds jaren een zeer trouw lid, Rien de Vroome, cornettist, heeft tot twee keer toe op een geweldige wijze de uitwisselingen met de "City of Lincoln Band" uit Lincoln in Engeland georganiseerd. In 1990 werd deze reis samen met de "Big-Band" van de muziekschool Gerard Boedijn gemaakt. De leden werden ondergebracht bij leden aldaar. Naast concertjes en spontane optredens hebben de leden kennis kunnen maken met het edele golfspel, en... jawel... hebben ze zweef gevlogen.

The Stripper
Een populair brassnummer in die tijd was "The Stripper". Een excentrieke Engelsman nam dit nogal letterlijk op en begon zich tijdens dit nummer uit te kleden. Het regende op dat moment "shillings" van genietend publiek. Hier kan geen speculaasactie tegenop!

België
Twee andere uitwisselingen waren die met "Brass '90" uit Schinveld en de "Alsembergse Brassband" uit Beersel (België). Deze laatste uitwisseling bestond naast het geven van een concert uit onder meer een bezoek aan Brussel. Ontvangst om een uur of acht met champagne en de kennismaking met de gast-gezinnen viel degene die het dorpje snel konden vinden ten deel. Jeroen Meisner, de drummer, en zijn vrouw kwamen na een lange reis, om een uur of 23:30 aanscheuren! Weer anderen maakten het helemaal bond en reden met een omweg via Brugge naar Beersel.

30-jarig Jubileum
Alle bovengenoemde orkesten zijn natuurlijk ook in Hoorn geweest en hebben een rondleiding door de Westfriese contreien genoten. Er waren natuurlijk veel meer activiteiten. Het dertigjarig jubileum is met een jubileumconcert en een reunie voor oud-leden een onvergetelijke dag geworden, met een overheerlijk koud buffet. Dit buffet was verzorgd door onze band-cateraarster, Willy de Vries. In het jubileumjaar werd ook nog een HaFaBra-festival gehouden en georganiseerd. Aan dit concert deden een groot aantal korpsen en orkesten uit de regio mee en werden ze gejureerd door de heer J. van Ossenbruggen. Dit alles vond plaats in cultureel centrum "De Huesmolen".

Overige Concerten
De Brassband heeft in de jaren negentig samen concerten gegeven met onder andere: "Floraklanken", het "St. Janskoor", interkerkelijk koor "Echo" (3x), het "Zaans Symfonie-orkest" (wat zat iedereen ineens weer rechtop toen de kanonnen bulderden tijdens het nummer "Ouverture 1812"), musical popkoor "Broadway", fanfare "Dr. Nuyens" en mannenkoor "Zang en Vriendschap" uit Haarlem. Een optreden samen met het Carillon aan de kerkstraat in Hoorn (voormalig Kien-kerk) blijkt een jaarlijks terugkerend evenement te zijn tijdens de Open Monumenten Dag. Met deze vreemde combinatie van carillon en koper blijkt de Brassband ook zeer goed uit de voeten te kunnen. Het gebeurde eens dat de Brassband op een regenachtige zaterdag zou spelen en er was door het Open Monumenten Dag Comité een tent beloofd voor het geval het te nat zou worden. Het werd dus te nat, maar in plaats van een tent stond er een volledig afgesloten vrachtwagen waar de spelers in konden kruipen. De band speelde in een volledig afgesloten ruimte! Er was geen mens die buiten de muzikanten kon zien spelen! Dit was een van de concerten waarvan de leden dachten: "Kunnen we volgend jaar niet beter een cassetebandje meesturen?"

Om meer naamsbekendheid te krijgen en nieuwe leden te werven heeft de Hoornse Brassband een openbare repetitie gehouden in muziekschool "Gerard Boedijn" te Hoorn. Kinderen die het voorbereidend instrumentaal onderwijs volgden werden uitgenodigd tussen de muzikanten plaats te nemen. Oud-lid Wouter Hakhoff vertelde het verhaal "Wat is de wereld zonder muziek?" en tot slot werd het door Wouter gearrangeerde "au clair de la lune" door de Brassband samen met de leerlingen op de blokfluit gespeeld. Het leverde niet één nieuw lid op, maar het was toch een bijzonder leuke dag.

Over geslaagde dagen gesproken... Het bestuur heeft een keer een studiedag georganiseerd voorafgaand aan een concours. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, inclusief een warme maaltijd wederom verzorgd door de familie De Vries, werd er gerepeteerd met beroepsmusici en.... mevrouw Samama die ons een les in "mensendieck" gaf. (Mensendieck = gymnastische oefeningen ter bevordering van een goede lichaamshouding) Het kwam erop neer dat de spelers moesten toeteren in een apenhouding voor het beste resultaat. Het hielp! Tenminste, Huub kon het verschil duidelijk merken; de Brassband leden minder. Sindsdien eten de spelers nu voor élke repetitie een banaan.

Het gevolg van deze studiedag was de laatse promotie van de Brassband. Op het concours behaalde de band 315,5 punten en promotie naar de ERE-afdeling. Dit mede door de enorme inzet van de dirigent.